Cum ar putea atrage România mai mulți investitori

Poate cele mai importante dintre avantajele pe care România le deține în contextul pieței de real estate din Europa, pentru atragerea de investitori străini, sunt reprezentate de piață și locație. Există, de asemenea, avantaje ce țin de resurse și forța de muncă cu înaltă calificare la prețuri competitive. wall-street.ro a stat de vorbă pe această temă cu trei dintre cei mai importanți reprezentanți ai European Property Federation (EPF), cu sediul la Bruxelles: Liviu Tudor, fondatorul și președintele Patronatului Proprietarilor de Clădiri din România (RABO) și vicepresedinte al EPF, cu John Frederiksen, președinte EPF și cu Reinhold Lennebo, membru și președinte al Directoratului EPF.

Wall-Street.ro: Cum ar putea atrage România mai mulți investitori în piața de real estate decât țările din vecinătate?

Liviu Tudor (foto sus): Un argument foarte bun este acela că, în momentul de față, în România, yield-urile sunt de 7,5% în privința proiectelor de birouri versus 6% în Varșovia sau 7% în Budapesta, cu un potențial extraordinar de comprimare la 7% în următorii ani. Yield-urile rămân cu până la 150 – 200 basis points mai mari decât în alte țări din Europa Centrală si de Est. În comparație cu alte orașe din această regiune, precum Varșovia sau Budapesta, Capitala României oferă yield-uri atractive pentru investitori.

La capitolul yield-urilor în privința centrelor comerciale, discutăm despre yield-uri de 7,75% în București, 7% în Budapesta și 5,5% în Varșovia, în timp ce în cazul proprietăților industriale și de logistică în București yield-urile sunt de 9,25%, în Budapesta de 8,75% și în Varșovia de 6,75%. Așadar, rentabilitatea investițională crescută, pe care România o înregistrează în comparația cu țările din zonă, reprezintă un element important de atragere a investițiilor. Totodată, România ar putea face mai mult în sensul atragerii susținute a investițiilor străine printr-o stabilitate legislativă accentuată, mai cu seamă în zona fiscală.

Citește mai mult pe: Wall Street