Întâi, dezvoltatorii de birouri au tot interesul să investească în sustenabilitatea energetică a clădirilor pentru că astfel facturile se reduc, iar costurile viitorilor chiriași sunt mai mici, ceea ce e un element care vine să ajute negocierea. Apoi, majoritatea chiriașilor sunt mari companii, a căror guvernanță corporativă include și închiriarea de sedii care au certificare verde. E și mai ieftin, angajații au condiții mai bune de lucru și dă bine și la imagine.

În fine, un al treilea sprijin (care de data asta e valabil pentru orice tip de dezvoltare imobiliară) e reducerea de impozite pentru construcțiile verzi. Deocamdată e valabilă la Cluj-Napoca, abia a fost adoptată la Timișoara și e de așteptat ca și Bucureștiul să o implementeze.

Așa că, deși e mai scump cu între 5% și 25%, mai toți dezvoltatorii merg pe ideea de clădiri verzi, ori la dezvoltările noi, ori investesc în cele ceva mai vechi pentru a le aduce la standarde de certificare.

„În funcție de măsurile pe care un dezvoltator vrea să le aplice, investiția în dezvoltarea unei clădiri verzi poate crește cu 5% până la 25% față de costul inițial. Noi am alocat între 1,5 și 3 milioane de euro pentru certificarea fiecărei clădiri din West Gate și Novo Park, toate clădirile fiind certificate cu ratingul BREEAM Very Good, iar ultima clădire livrată, H5 din West Gate, cu BREEAM Excellent pentru Building Management”, spune Andrei Anușca, facilities manager Novo Park, parc de birouri deținut de omul de afaceri Liviu Tudor.

Citește articolul integral pe businesscover.ro